FÖREGÅ MED GOTT EXEMPEL

Vägen till lycka hjälper barn och ungdomar att undvika omoraliska handlingar genom program som ger dem en sund moralisk kompass.

Boken ligger till grund för många projekt som drivs av ungdomar och den ger dem chansen att själva få människor att visa mer ansvar, pålitlighet och anständighet.

En av Vägen till lycka-stiftelsens huvudaktiviteter är att ge skolbarn tydliga riktlinjer för vad som rätt och fel uppförande – riktlinjer de kan följa för att lyckas i livet.

Och även om Vägen till lycka-stiftelsen anordnar många uppsats- och affischtävlingar kallas den största tävlingen ”Föregå med gott exempel”, vilken har spridit sig till över 12 000 skolor och nått över 12 miljoner elever.

Den nationella ”Föregå med gott och exempel”-kampanjen har till och med lovordats sexton gånger av USA:s lagstiftande församling.

HUR TÄVLINGEN GÅR TILL

I denna tävling finns det inga förlorare. Barn och elever i fyra åldersgrupper (5–8, 9–11, 12–14 och 15–17) kan vinna medaljer, pengar och andra utmärkelser.

Tävlingsjuryn väljer ut vinnarna i landet, regionen och staden genom ett poängsystem som baseras på tävlingsreglerna.

Vinnarna på regions- och stadsnivå får sedan lämna in ett nytt projekt för den nationella tävlingen som hålls året därpå.

 1. Varje elev som deltar i tävlingen får ett exemplar av Vägen till lycka, som finns på 97 olika språk.
 2. Eleverna ska läsa boken Vägen till lycka och sedan starta ett projekt som grundar sig på en eller fler av bokens principer.
 3. Eleverna skickar sedan in en skriven uppsats (700 ord eller mindre) om vad som gjordes, hur man föregick med ett gott exempel för andra och varför detta projekt borde utses till vinnare.
 4. Från juryns sida uppmärksammar man särskilt tävlingsbidrag som har medföljande videor, fotografier, målade bilder, tidningsurklipp, brev eller uttalanden från andra som lagt märke till elevens goda exempel.
 5. Juryn ser över varje bidrag för att välja ut vinnarna på lands-, regions- och stadsnivå. (Det här är den enda tävlingen där alla som föregår med gott exempel och skickar in en uppsats får någon sorts utmärkelse!)
 6. Sponsorpengar från företag, myndigheter och privatpersoner finansierar tävlingen och i många fall priserna som delas ut. Bland sponsorerna finns företag som:
 7. IBM
  SAATCHI & SAATCHI
  WAL-MART
  McDONALD’S OPERATORS
  HOLIDAY INN
  STATE FARM INSURANCE
  FRUIT OF THE LOOM
  WELLS FARGO BANK
  IHOP
  LOS ANGELES INTERNATIONAL AIRPORT
  HOME SAVINGS & LOAN
  CONCORD TECHNOLOGY

Projektet kan vara vilken aktivitet som helst som verkar för moralvärderingarna i Vägen till lycka. Vissa deltagare har städat upp i grannskapet, parker eller på stranden. Andra har skaffat sig Vägen till lycka-häften och delat ut dem i sitt område.

Vissa aktiviteter har främjat värderingar som större ärlighet, tolerans, flit, kompetens, respekt för andras religiösa övertygelser, omtanke om miljön eller hårt arbete.

Kontakta oss för att få mer information om hur man anordnar en ”Föregå med gott exempel”-tävling i din skola eller stad.