KRISOMRÅDEN

Att lugna ner konflikter och våld

Militär runtom i världen välkomnar Vägen till lycka och dess sunt förnuftiga principer.
Under oroliga tider och krig, där vardagens rutiner har brutits, där gränserna för rätt och fel är vaga, har många använt Vägen till lycka för att i härjade områden åter sätta fokus på fred, förtroende, tolerans och respekt.

Irak:

Sedan USA:s invasion av Irak har mer än 95 000 civila dödats, de flesta på grund av självmordsbombningar, hemmagjorda bomber, samt granat- eller raketangrepp. Dessa dödsfall är resultatet av det sekteristiska krig som för närvarande pågår i detta land, och runt sju civila dödas dagligen. Denna ständiga konflikt har förstört många aspekter av ”normalt” liv i landet. Till exempel så går bara 30 % av landets 3,5 miljoner elever till skolan.

Men sedan 2006 har i synnerhet två individer – Carla Miller och Brian Pinkowski – gjort betydande insatser för Irak genom att använda Vägen till lycka. Carla och Brian har hållit dussintals Vägen till lycka-seminarier för över 2 500 människor och har distribuerat nästan 30 000 Vägen till lycka-böcker.

Carla och Brian har gett Vägen till lycka-seminarier till över 2 500 människor, och har distribuerat nästan 30 000 Vägen till lycka-böcker.
Deras utbildning har påverkat människor från alla samhällsskikt – kvinnor i ledande positioner, statsanställda, universitetsstuderande och anställda i lokala icke-statliga organisationer.

Dessutom har deras team publicerat bokens levnadsregler i en lokaltidning, vilket gett invånarna verktyg med vars hjälp de kan ta itu med det som pågår i deras områden.

Här berättar de som tagit del av Vägen till lycka-programmet om hur det har påverkat dem:

”Vi ska inte viga våra liv åt att spilla andras liv; det är höjden av själviskhet att grunda vår lycka på det som för andra utgör en tragedi. Verklig lycka kommer från att ha så goda relationer med andra som möjligt; lycka uppstår i grunden från våra relationer med andra.”

”Jag har insett att jag måste lämna min egna lilla värld och börja tänka på världen runtomkring mig. Nu tänker jag inte bara på mina problem, utan jag tänker även på andras problem och lösningar. Jag har lärt mig hur jag ska lägga upp min tid. Under de sista två dagarna har jag ändrat på min dagliga rutin och jag försöker ändra hur jag beter mig. Detta är det första steget mot lycka.”

Den ansvarige för en av de icke-statliga organisationerna hade detta att säga efter seminariet:

”Boken lärde mig hur jag själv skapar lycka, genom att använda övertalning och ta avstånd från bråk, bedragare och ondskefulla människor. Jag kan göra dem som står mig nära lyckliga genom att vara hjälpsam och visa omtanke.”

Idag fortsätter man att dela ut Vägen till lycka i Irak för att skapa lugn och välstånd.

Colombia:

Colombia har i flera årtionden varit ett av de mest oroliga länderna på västra halvklotet på grund av de ständiga våldsamheterna och konflikterna i samhället. På 40- och 50-talen slets landsbygden sönder av utbrett våld, allmänt kallat ”la violencia”. På 1960-talet bildades den vänsterinriktade gerillarörelsen FARC (Colombias revolutionära väpnade styrkor), vilket gav upphov till en högerorienterad paramilitär grupp. Sedan fick landet lida under 1970- och 1980-talen då flera större drogkarteller slet landet i bitar. När kartellerna förlorade sin makt drabbade FARC och paramilitära grupper samman i en strid om Colombias kokainproduktion och -handel – en konflikt som ledde till hundratals kidnappningar, mord och våldsamheter i hela samhället. Till råga på detta har Colombias beväpnade styrkor en omfattande historia av kränkningar av mänskliga rättigheter. År 2004 sammanfattade Förenta nationerna dessa sociala oroligheter genom att beskriva de colombianska konflikterna som ”den värsta humanitära krisen på västra halvklotet”.

Det var då den colombianska skådespelaren och komikern Andrés López bestämde sig för att ta sig an situationen genom att använda Vägen till lycka. Han skapade en unik show med en utförlig presentation av var och en av de 21 levnadsreglerna i Vägen till lycka. Genom dessa föreställningar och evenemang har han inte bara påverkat tiotusentals medborgare, utan även många av landets högsta befattningshavare inom statsförvaltningen och försvaret.

Hittills har Andrés hållit Vägen till lycka-evenemang och -seminarier för över 14 000 militärer. Därför överräckte försvarsministern 2008 en utmärkelse till Andrés López för sitt arbete som en ”lyckans soldat”.

Men även om Andrés informerat många delar av militären, fokuserar han främst på att få ut Vägen till lycka till hela det colombianska folket. Sedan 2005 har han framträtt inför mer än 50 000 människor, samtidigt som han försett var och en med ett exemplar av boken.

Blott ett exempel på det var den show som Andrés och talesmannen för Vägen till lycka, Ruddy Rodriguez, tillsammans anordnade. Hela tillställningen varade i sex timmar och deltog gjorde de kända latinamerikanska artisterna Nicolas Tovar och Alberto Plaza. De mer än 11 000 människorna i publiken fick se showens höjdpunkt: Andrés Vägen till lycka-uppträdande.

Tillsammans Ana Mercedes, som leder Vägen till lycka-kampanjen i detta land, har Andrés sett till att över tre miljoner exemplar av Vägen till lycka har delats ut i Colombia.