CLUB DESAFÍO HJÄLPER HONDURAS UNGDOMAR TROTSA DROGER OCH GÄNG

SANTA BÁRBARA I HONDURAS

Eduardo Sabillon brinner för att nå ungdomar i sitt land, Honduras, med Vägen till lycka för att hålla dem borta från en framtid med gäng och brottslighet.

Eduardo Sabillon undervisar ungdomar i Honduras med hjälp av de 21 levnadsreglerna i Vägen till lycka.

Eduardo Sabillon föddes i en liten by i delstaten Santa Bárbara i Honduras. Redan i tidiga år hade han en passion för att hjälpa ungdomar och blev lärare.

”Honduras har över 800 000 ungdomar som kallas ’ninis’. Inte i skolan, arbetar inte”, säger Sabillon. Dessa ungdomar rekryteras av gäng, ibland när de är så unga som nio. Och när de väl är inne är det nästan omöjligt att få ut dem.

Efter att han kontaktades av en gymnasierektor i Santa Bárbara som berättade att gäng sålde crack i byn, började Sabillon leta efter ett sätt att nå dessa ungdomar. ”Det var då jag kom på idén med Club Desafío. En klubb för de trotsiga.”

Han samlade riskelever från gymnasier och fick dem att bilda klubbar. Men han såg att han behövde mer. ”Förebyggande åtgärder är bra, men vi behöver mer än så. Vi behöver något för att återställa värderingar.” När han fann Vägen till lycka blev den snabbt en permanent del av programmet.

På grund av sin stora framgång med att arbeta med eleverna behövde han kunna öka sin räckvidd enormt och därför utbildade han lärare. ”Det var så jag började påverka den rörelsen och skapa en känsla av social medvetenhet.”

Utbildningsdirektören för Santa Bárbara fick reda på Sabillons arbete och ville ha det för hela delstaten. Därför gjordes Vägen till lycka till en del av alla samhällsorienterande ämnen i skolan. Andra delstater fick också nys om det och införde programmet, vilket nådde 600 skolor i landet.

För att nå föräldrar började han leverera vid Escuela Para Padres (skola för föräldrar). De höll snart månatliga seminarier och föräldrar tillämpade sedan levnadsreglerna med sina barn. Snart bad pastorer om att få använda Vägen till lycka med ungdomar i sina kyrkor. De fick också seminarier.

Sammanlagt lärde sig mer än 100 000 personer i Honduras att använda Vägen till lycka.

Men hur når man de ninis som löper störst risk att dras in i gäng? Sabillon lanserade ett projekt för att skapa väggmålningar med Vägen till lyckas levnadsregler på deras favoritställen. Han samlade ihop ninierna och de hjälpte inte bara till med att skapa väggmålningar utan även att städa och snygga till platserna.

Sabillon och hans team arbetade också med PNP, Nationella förebyggande programmet, en myndighetsavdelning som arbetar i de ”röda zonerna”, ställen där bara beväpnade soldater går. Men PNP utbildades i Vägen till lycka och levererade i dessa lokalsamhällen.

”Det sker en förändring, människor känner sig tryggare. Människor är mycket hoppfulla, de hoppas på ett bättre land. Och de gör något åt det och vänder på det.” Sabillons observation bekräftas av en 25-procentig minskning av landets mordfrekvens.

För att upptäcka mer om Sabillons arbete, titta på en dokumentär om honom på sv.Scientology.tv/ESabillon.