SKAPAR LYCKA VID ETT KARATEMÄSTERSKAP

OKINAWA I JAPAN

Vägen till lycka ansluter sig till karateutövning i födelseplatsen för disciplinen – Okinawa.

Vägen till lycka som delas ut vid Okinawa Super Karatedo World Grand Prix-mästerskapet.

Karate är inte bara en form av kampsport utan en livsstil. Ett nyckelbegrepp för karateutövningen är budo, vilket är, som en webbplats beskriver det: ”För de som utövar karate är det en form av kampsport, men ännu viktigare är att det är en form av mänsklig utveckling genom vilken vi kan förändra våra vanor, bli mer värdefulla för vårt samhälle, och för alla vi påverkar i våra dagliga liv.”

Den japanska ön Okinawa är födelseplatsen för karate, och disciplinen har ända sedan dess uppkomst setts som inte bara ett sätt att behärska kroppen utan även ett sätt att behärska anden. Men Okinawa brottas med sina egna fattigdoms- och drogproblem, med en arbetslöshet som nästan är dubbelt så hög som det japanska fastlandet och drogmissbruket som ofta hör till fattigdom.

Därför, när Okinawa Super Karatedo World Grand Prix-mästerskapet 2019 skulle hållas i Okinawa i Japan, hade ordföranden för World Koshiki Karatedo Federation dubbelt så stor anledning att vilja ha de 21 levnadsreglerna i Vägen till lycka för att förhöja mästerskapet och ön.

Vägen till lycka-teamet i Japan delade ut häften till tävlande och deras sensei (kampsportslärare) från hela världen. Häften gavs också till föräldrar och publiken som tittade på, samt Okinawa-invånare, allt i syfte att hjälpa dem i deras strävan efter sann karatebudo.