NYHETSBREV

DESSA 21 LEVNADSREGLER BASERADE PÅ SUNT FÖRNUFT LEDER IN INDIEN PÅ VÄGEN TILL LYCKA

Rohit Sharma läser en levnadsregel från Vägen till lycka för elever i ett New Delhi-klassrum.

Hur Rohit Sharma använder de 21 levnadsreglerna på alla sätt han kan för att återställa moralen i en nation.

Rohit Sharma lever i ett land där våldtäktsfall fördubblades mellan 1990 och 2008 och mord har mer än tredubblats under de senaste 60 åren.

Han växte upp i den indiska huvudstaden New Delhi och kan berätta det som är självklart: hans folk håller på att förlora sin moral. Föräldrar kämpar för att vägleda sina barn mitt i ett moraliskt förfallande samhälle, men det finns ingen befintlig teknologi de kan använda för att uppnå detta.

Men år 2007 fann Sharma Vägen till lycka (TWTH) som hade en djupgående inverkan på honom. Han testade vad boken kunde göra för andra genom att hålla sitt första seminarium för 100 elever i Vinay Nagar Bengali School.

Eleverna, till lärarnas stora förvåning och glädje, lyssnade hänryckt. Många svor efteråt att aldrig bryta mot reglerna igen.

Innan Indien hann blinka hade Sharma utbildat mer än 2 400 av dess lärare. De förde i sin tur Vägen till lycka till mer än 110 000 elever i 900 skolor.

Sharma inriktade sig sedan på polisen. Efter att ha fått en presentation om programmet beställde New Delhis vice polischef 10 000 specialdesignade exemplar av Vägen till lycka med polisens logotyp stolt uppvisad under titeln. Sharma ombads att hålla workshopen för poliser i varje distrikt i staden. En enhet – New Delhi-polisens trafikavdelning – beslutade att göra Vägen till lycka till kärnan i dess stadsomfattande program för trafiksyndare. Många av de 55 000 trafiksyndarna blev så lyckliga av vad de lärde sig att de tackade polisen för sin ”bestraffning”.

Sedan, för att fira FN:s lyckodag, gick Sharma och polisen samman för att ordna en stor parad med uppemot 2 500 personer som deltog. Den lanserades av en medlem av indiska parlamentet och paraden visades för 60 miljoner tittare på landets mest populära tv-kanal.

Totalt sett har Sharma nu utbildat mer än 3 000 poliser och delat ut mer än 37 500 häften i 16 delstater i Indien. Med hjälp av nationell media har han nått mer än 70 miljoner människor med de 21 levnadsreglerna.

”Jag har haft 100 % framgång varhelst jag fört Vägen till lycka”, säger han. Han planerar att resa till var och en av Indiens 29 delstater och presentera kampanjen för alla skolor och polismyndigheter i sin kamp för ett bättre Indien, vilket Sharma ser närma sig för varje häfte.

Helt enligt den ursprungliga avsikten med denna guide till ett bättre liv baserad på sunt förnuft har lugn börjat sprida sig över hela landet.



ATT VIDTA ÅTGÄRDER
När Vägen till lycka-teamet sätter igång
sjunker brottsligheten i Ungern

Medlemmarna i Vägen till lyckas Ungern-team har en mission att förändra sitt land. Närmare bestämt så strävar de efter att reparera äktenskap som gått i kras genom att sprida levnadsregel 3: ”Var inte promiskuös.” De vill också få bort barn från gatorna och få dem tillbaka till skolan genom att använda levnadsregel 16: ”Var flitig.” Och till sist vill de minska brottsligheten genom att påminna folk om levnadsregel 9: ”Gör inget olagligt.”

Genom distribution av Vägen till lycka-häften, kampanjer i sociala medier, konsultering online och leverans av seminarier börjar detta team få saker att vända. Sammanfallande med lanseringen av deras initiativ har antalet anmälda brott årligen börjat minska med tusentals fall och har fortsatt minska under tre år i rad.



HJÄLP TILL ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Internationella Vägen till lycka-stiftelsen arbetar för att vända på samhällets moraliska förfall genom att återställa förtroende och ärlighet med omfattande distribution av de 21 levnadsreglerna. Donationer stöder produktionen och distributionen av Vägen till lycka-häftet och läroplansmaterialet.