NYHETSBREV

ETT KRIMINELLT LIV ELLER
VÄGEN TILL LYCKA?

Pastor Kelly delar med sig av sin berättelse om att minska gängvåldet i Denver.
”Rev” använder de 21 levnadsreglerna i Vägen till lycka som ett enkelt och kraftfullt verktyg.

Pastor Leon Kelly är en Denver-legend. Han är helt enkelt känd som ”The Rev” (pastorn) av lokalbefolkningen. Han drog sig ur det brottsliga livet och har sedan dess arbetat för att hjälpa tusentals personer i sin stad göra detsamma.

Det började redan på 80-talet, när Kelly såg gatugäng börja uppstå i Denver – som han kallade för ”en cancer”. Han visste att dessa gäng skulle börja i liten skala och om de lämnades utan uppsikt så skulle de förstöra staden.

Då han var fast besluten att förhindra sin stad från att duka under bildade han Open Door Youth Gang Alternatives. Pastor Kelly har använt programmet för att styra många bort från ett kriminellt liv.

Det var en sak som han dock saknade.

”Jag behövde något som inte handlade om en religion, inte handlade om en trossats, utan något som bara verkade logiskt”, säger Kelly. ”Vad för slags budskap kan jag använda som en läroplan så att vi alla kan jobba tillsammans?”

Svaret kom i form av Vägen till lycka (TWTH), en icke-religiös guide till ett bättre liv baserad på sunt förnuft som bygger på 21 praktiska levnadsregler.

Kelly imponerades av bokens kraftfulla enkelhet och beställde genast egna exemplar med anpassade omslag. Dessa kunde man snart se i händerna på hundratals personer i hela staden, vilka delats ut enligt Kellys unika metod.

Kelly anser att varje bok han ger någon är ett frö som en dag kommer att rädda ett liv – ett som annars skulle ha kunnat gå förlorat till brottslighet.

Efter att han ger en bok till en främling säger han åt honom att läsa det första kapitlet om levnadsregel 1: ”Ta hand om dig själv”, där och då.

”Fanns det något där du inte höll med om?” frågar Kelly.

”Nej, ingenting alls”, blir det oundvikliga svaret.

”Bra”, säger Kelly. ”Läs då resten av boken!”

Kelly gör detta vart han än går. De han ger boken kommer tillbaka och säger att de upptäckte att varje levnadsregel var relevant, säger han. Sedan ber de om fler exemplar till sina vänner, grannar och familj.

Kelly började införliva Vägen till lycka och dess motsvarande informationsannonser (en för varje levnadsregel) i hans veckomöten för ”Flipping the Script”. Möten hålls i syfte att hjälpa villkorligt frigivna återinföras i samhället och hålla dem borta från gäng, och de är uppbyggda kring en enda levnadsregel som ”Var värdig förtroende”, som gruppen då undersöker i sitt liv och inleder en uppriktig diskussion om.

”Vägen till lycka har gett mig olika teman som kan användas och accepteras av alla jag talar med, och de är tillämpliga på allt de står inför i livet”, säger Kelly.

Kelly anser att varje bok han ger någon är ett frö som en dag kommer att rädda ett liv – ett liv som annars skulle ha kunnat gå förlorat till brottslighet.

Ronald Sloan, pensionerad chef för Colorado Bureau of Investigation, inser också detta. Han uttryckte det så här i en skriftlig hyllning till pastor Kelly: ”Det finns alltid arbete som måste göras, men som boken som bär din bild på omslaget, Vägen till lycka, säger: ’Skydda och förbättra din miljö.’

Du har spritt budskapet i denna bok – alltifrån att ta hand om sig själv till blomstra och lyckas – till alla medborgare i vår stora stad. Jag berömmer dig för det arbete du har gjort i år, och under alla tidigare år, för att få detta att hända.”



HJÄLP TILL ATT FÖRÄNDRA VÄRLDEN

Internationella Vägen till lycka-stiftelsen arbetar för att vända på samhällets moraliska förfall genom att återställa förtroende och ärlighet med omfattande distribution av de 21 levnadsreglerna. Donationer stöder produktionen och distributionen av Vägen till lycka-häftet och läroplansmaterialet.