VINTERN 2015NYHETSBREV

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN
Viceministern för högre utbildning leder Vägen till lycka

Enid Gil, viceminister för högre utbildning, Dominikanska republiken, på hennes möte som nationell ledare för Vägen till lycka.

Även om Dominikanska republiken är den mest populära destinationen i Västindien, plågas de av skenande sociala stridigheter. Under de senaste två decennierna har mordfrekvensen ökat med 25 % och landet har blivit den största narkotikabasen i Karibien. Det offentliga utbildningssystemet (det värsta i Karibien och Centralamerika, där nästan 50 % av alla barn hoppar av skolan) leder till en hög arbetslöshet (15 %). Barnarbete och ungdomsprostitution frodas.

Roberto Naya, bosatt i Miami och född i Karibien, såg i Vägen till lycka lösningen på det moraliska sönderfallet som definieras av den ökade brottsligheten och våldet i Dominikanska republiken, och lanserade en gräsrotskampanj av föreläsningar och utbildning. Ett seminarium till 20 lärare vid utbildningscentret vid Santa Domingos djurpark, ledde till föreläsningar för tusentals elever varje månad. Omkring 200 ansökningar av läroplanen och filmerna för Vägen till lycka, kom från lärare för de elever som besökte djurparken på studiebesök och spred programmet till skolor över hela landet. Naya introducerade materialet till regeringstjänstemän, som ledde honom till kontoret för viceministern för högre utbildning för Dominikanska republiken, Enid Gil. Hon insåg genast vilken effekt Vägen till lycka kunde ha, och tillsammans med Naya aktiverade hon en plan för genomförande tvärsöver nationens akademiska gemenskap. Som universitetsprofessor blev Gil fullt utbildad och certifierad att leverera Vägen till lycka-programmet, och gjorde det i det autonoma universitetet i Santo Domingo, landets största universitet. Detta resulterade i att dussintals lärarstuderande blev volontärer för att sprida budskapet om föreläsningar till hundratals lärare, elevrådgivare, undervisningsministeriets distriktstjänstemän och de 150 direktörerna för offentliga och privata skolor i Moca-distriktet. Under evenemanget presenterade General Director of Community Services Vägen till lycka-boken-på-film och utbildarpaketet till alla besökare.

Med 1 000 individer utbildade har seminarier levererats till fler skolor, universitet, advokathögskolor, stiftelser som stöds av makar till domare i Högsta domstolen, och till intagna på Najayofängelset. En fånge tog 50 andra igenom alla 20 delarna av läroplanen. Naya, Gil och teamet presenterade Vägen till lycka-boken-på-film till varje senator i Dominikanska republiken; 1 700 dvd-er till det nationella välfärdsdepartementet, till var och en av deras fältrepresentanter och 4 000 dvd-er till utbildningsministeriet för nationens alla rådgivare åt skolledningen. Radio- och tv-framträdanden förde budskapet vidare.



EN GUIDE TILL ETT BÄTTRE LIV BASERAD PÅ SUNT FÖRNUFT

Vägen till lycka-häftet med 21 levnadsregler (regler eller riktlinjer för uppförande) är mittpunkten i ett omfattande utbildningsprogram för skol- och samhällslärare, affärsutbildare och anställda inom kriminalvården – komplett med lektionsplaner och audiovisuella läromedel.


HJÄLPER ANDRA ATT FINNA VÄGEN TILL LYCKA

The Way to Happiness Foundation International (Internationella Vägen till lycka-stiftelsen) arbetar för att vända samhällets moraliska sönderfall genom att återställa förtroende och ärlighet genom omfattande distribution av de 21 levnadsreglerna. Donationer stöder produktion och distribution av Vägen till lycka-häftet och läroplansmaterialet.