VINTERN 2015NYHETSBREV

Vägen till lycka bringar nytt liv
MOTORSTADENS TEAM SLÅR TILLBAKA MOT STADENS FÖRFALL

Landmärket Spirit of Detroit är en passande bakgrund för Vägen till lycka-teamet att ingjuta nytt liv i staden.

Detroit, Michigan, en gång hyllad som motorstaden för sin bilindustri och Motown för dess musikaliska arv, är idag en av de metropoler i USA som har mest problem. Stigande arbetslöshet, brottslighet och narkotikahandel drev 25 % av befolkningen till utflyttning under det senaste årtiondet, och lämnade tiotusentals övergivna företag, byggnader och bostäder efter sig. År 2013, blev Detroit den första stora amerikanska staden att förklara sig i konkurs. Men en växande rörelse, som involverar Detroits invånare som har bestämt sig för att ingjuta nytt liv i sin stad, kämpar tillbaka mot det skrämmande scenariot av stadsförfall i denna grogrund för brott. Monika Biddle var bland dem. Hon inspirerades av att Vägen till lycka bidrog till att sänka brottsligheten i andra städer, och vill ha samma resultat i Detroit.

Hon etablerade en förbindelse med ARISE Detroits!, en koalition av cirka 400 lokala grupper som delar program och resurser för att främja frivilligarbete och samhällsaktivism. Därifrån har hon nått ut till Mack Alive, en samhällsutvecklingsgrupp på Detroits östsida ledd av den tidigare delstatsrepresentanten för Michigan, Artina Tinsley Hardman. Med Mack Avenue-distriktet som har två av de farligaste grannskapen i Detroit (ett område med 26 % arbetslöshet och 35 % av dess invånare lever under existensminimum), var utmaningen skrämmande.

När Hardman introducerades till Vägen till lycka, såg hon genast det praktiska värdet av de 21 levnadsreglerna i arbetet som hennes organisation gör. ”Alla människor behöver en moralisk kompass”, sade hon när volontärer distribuerade tusentals häften i distriktet.

Mack Alive och andra av Detroits samhällsgrupper skapade sina egna omslag för Vägen till lycka som delades ut i deras områden.

Hardman tillägger: ”Jag tycker att oavsett hur vi använder det – i ett pensionärscenter eller ett av våra ’ta det till gatorna’-event – så kommer någon att plocka upp häftet, ringa oss och fråga: ’Var kan jag få fler?’ Folk vill dela Vägen till lycka med sina vänner och sin familj, och det bygger upp vårt samhälle.”

Vägen till lycka-teamet i Detroit upprepade mönstret på Detroits västsida, där Stiftelsen för systerskap i Brightmoor lanserade programmet i bostadsprojekt.

I norra Detroit antog även en trosbaserad stödgrupp för våldsoffer programmet. Ordet sprids och i slutändan har mer än 40 interreligiösa organisationer, samfund för säkerhet, och serviceorganisationer placerat 40 000 exemplar av häftet och filmerna i händerna på Detroits medborgare. Våldsbrott och egendomsbrott minskade med 25 % i stadsdelar där häften delades ut.

När stadstjänstemän på toppnivå – rådets medlemmar, polischefen och Detroits borgmästare mottagit exemplar av häftet, bekräftade Detroits borgmästare dem med dessa ord: ”Det här initiativet är en viktig faktor i att återupprätta vår anda och vår stolthet i staden och i att bygga upp ett lysande nytt Detroit, där alla kan blomstra och lyckas.”

Tidigare representanten för delstaten Michigan och nuvarande ”Mack Alive”-chefen Artina Tinsley Hardman (andra från höger): ”Oavsett hur vi använder det ... så kommer någon att plocka upp Vägen till lycka, ringa oss och fråga ’Var kan jag få fler?’”


FAKTA
Brottslighet sjunker med Vägen till lycka

Polisen rapporterar att brottslighet sjunker i samhällen genomsyrade med Vägen till lycka:

Plettenberg Bay, Sydafrika: Efter distribution tillsammans med polisen av Vägen till lycka på engelska, afrikaans och xhosa, föll snatteri med 63 %, försök till affärsinbrott med 67 % och grovt rån med 100 %.

Ciudad Juarez, Mexiko: På ”världens farligaste stad”-listan, sjönk den från nr 1 till nr 37 efter distribution av Vägen till lycka, med mord 2013 på sin lägsta nivå sedan 2008.



HJÄLPER ANDRA ATT FINNA VÄGEN TILL LYCKA

The Way to Happiness Foundation International (Internationella Vägen till lycka-stiftelsen) arbetar för att vända samhällets moraliska sönderfall genom att återställa förtroende och ärlighet genom omfattande distribution av de 21 levnadsreglerna. Donationer stöder produktion och distribution av Vägen till lycka-häftet och läroplansmaterialet.